Mechatronica opleiding en werk

aardappelen lift

Je leest hier veel over mechatronica, wat mechatronica inhoud (Wat is mechatronica) en handige tips en toepassingen voor je studie, tijdens het werk of gewoon interessant om te weten.
Maar nu ben je geïnteresseerd in mechatronica maar wat doe je dan? Welke opleidingen zijn er, waar kan ik werken en wat kunnen mijn werkzaamheden worden?

 

Opleiding

Sinds enkelen jaren schieten de mechatronica en andere gelijken opleidingen als paddenstoelen uit de grond. Er zijn opleidingen op alle nivea’s van MBO tot universitaire opleidingen en cursussen. En alle mechatronica opleidingen zijn in te delen in 5 verschillende categorieën

 • Automotive
 • Vliegtuigtechniek
 • Machinebouw
 • Mobiele werktuigen
 • Productie techniek

 

MBO

In het MBO zal je voornamelijk (zeker in het begin van je carrière) op de werkplaats aan de slag gaan. Dit kan verschillen met het monteren/ assembleren van machine’s tot het uitvoeren van onderhoud of reparatie’s. Met enigen ervaring kan je snel door groeien tot werkvoorbereider waarbij je instructie’s maakt voor het uitvoeren van werkzaamheden, tekeningen controleert op maak baarheid zorgt voor de juiste middelen om een product of machine te maken, etc.

Voor het MBO is er een loket MBO mechatronica. Op de site hiervan, loket mbo mechatronica, vind je informatie over de verschillende disipline’s en informatie over mogelijke opleidingen en carrière mogelijkheden.

 

HBO

Als HBO mechatronicus zal je je meer richten op het ontwikkelen van machine’s en apparaten. Dit kan verschillen van productie machine’s tot microscopen, etc. Of ja gaat aan de slag als monteur/ mechanicus bij erg ingewikkelde en geavanceerde machine’s en apparaten zoals onderdelen voor space shuttels of medische apparatuur.

Ook voor het HBO is er vol op keuze voor mechatronica gerelateerde opleidingen. Je hebt hierin veel keuze tussen de verschillende facetten of je kiest voor een algemeneren HBO mechatronica opleiding. Dit kan bijvoorbeeld bij de volgende instellingen

 • Avans (Major Mechatronica)
 • NCOI
 • ROC

Natuurlijk zijn er nog meer, mocht je hier intresse in hebben dan is het aan te raden op het internet rond te zoeken of contact op te nemen met een decaan op school.
In het HBO is er ook meer keuze voor specifiekeren toegepaste opleidingen Dit zij bijvoorbeeld:

 • Avans (Major Industriële automatisering)
 • NCOI (Productie automatisering)

En zo zijn er nog velen varianten.

 

Universiteit

Ook op universitair niveau zijn er mechatronica opleidingen. Deze zijn onder andere te vinden op de TU eindhoven.

Als afgestudeerde kan je gaan werken als engineer voor het ontwikkelen van geavanceerde machine’s zoals medische apparatuur. Maar ook kan je makkelijk aan de slag als productie engineer waarbij het je taak is om productie te verbeteren. Bijvoorbeeld door het aanpassen van het te maken product of door het toepassen van een andere werkwijze.

 

Cursusssen

Heb je al een vaste baan of wil je in vaste dienst (full- of part-time) gaan werken dan kan het ook erg nuttige zijn om meer kennis op te doen door een cursus mechatronica te volgen. Ook hierin is er meer dan genoeg keuze. Met een dergelijke cursus vergroot je je kennis op specifieke mechatronica toepassingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het zoeken naar storingen, sensor technieken en pneumatiek, etc.

 • Eduhub (Thuis studie mechatronica)
 • Rexroth Bosch group (Mechatronica vervolg training)

 

 

Werken in de mechatronica

Ben je net afgestudeerd of ben je benieuwd in wat voor een bedrijven jij zal gaan werken als mechatronicus?
Een beter vraag is misschien wel, waar kan je niet gaan werken? Want waar komt er niks voor dat iets te maken heeft met één of meerderen van de facetten van mechatronica (Werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ICT)

Mocht je nog niet helemaal overtuig zijn van een baan in de mechatronica dan word je misschien dit misschien wel door de vacatures die er, zelf in deze tijd van crisis, open staan voor personeel met een mechatronica opleiding. Veel bedrijven zijn dus opzoek naar personeel dat de link kan leggen tussen alle facetten van de techniek om dit optimaal te integreren. Een mechatronicus is ook veel flexibeler omdat deze makkelijk kunnen overstappen naar andere werkzaamheden.

4 thoughts on “Mechatronica opleiding en werk

 1. jochem says:

  Hoi,

  Ik doe dit jaar examen VMBO TL en sta voor een belangrijke schoolkeuze.
  namelijk: MBO bol4 middenkader engineering WTB / elektrotechniek of mechatronicus.

  Opleidingen in Dordrecht Da Vinci college (waar ik woon) of in Breda Radius college.

  De opleiding mechatronicus in Dordrecht is nieuw en vind ik dus minder geschikt, in Breda is deze opleiding al een aantal jaren. Nadeel van Breda is dat er best een lange reistijd is (ongeveer 1 uur en 15 min vanuit huis naar school).
  Middenkader engineering in zowel in Dordrecht als in Breda.

  Ik vind het heel moeilijk deze keuze te kunnen maken omdat de werkgebieden zo dicht bij elkaar liggen.

  Heb jij nog tips voor mij?
  Iemand misschien ervaring met de betreffende scholen en opleidingen?
  I

 2. Stanley says:

  De opleiding begint in april.
  Ik woon zelf in de buurt van hoofddorp dus meeste opleidingen zijn ver weg voor mij, deze is in Utrecht wat wel te doen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA afbeelding

*